Notice: Use of undefined constant E_NONE - assumed 'E_NONE' in C:\vhosts\reklam-fabrikasi.com\http\index.php on line 12 Her müşteri, layık olduğu reklam ajansını bulur - Reklam Fabrikası Internet Günlüğü
Ana Sayfa | Haberler | İletişim

Her müşteri, layık olduğu reklam ajansını bulur

Gönderilme Tarihi:09/09/2013

Kaynak : Gürül ÖĞÜT / http://www.radikal.com.tr/yazarlar/gurul_ogut/her_musteri_layik_oldugu_reklam_ajansini_bulur-1149825

David Ogilvy’nin meşhur bir sözü var: “Clients get the advertising they deserve.” Biraz adapte ederek tercüme edersek, başlıktaki gibi “Her müşteri, layık olduğu reklam ajansını bulur” diyebiliriz. Alternatif bir çeviri de şöyle olabilir: “Her reklamveren, layık olduğu reklamı yaptırır.”

Dünyanın en saygın reklamcılık meslek oluşumlarından, İngiltere merkezli “Institute of Practitioners in Advertising” (IPA), Ogivy’nin bu sözünden yola çıkarcasına, değişen tüketici, pazarlama iletişimi ve medya dünyasında, “daha iyi ticari yaratıcılık” sloganıyla ADAPT (1) isimli bir program başlattı. Programın nihai hedefi, reklamveren - ajans ilişkisinin mükemmeleştirilmesi ve daha başarılı, verimli, etkin bir reklam endüstrisinin zeminini oluşturmak şeklinde tarif edilebilir.

Bir dizi etkinlik içeren ve önümüzdeki ay başlayacak programın için bir tür altyapı oluşturmak amacıyla, IPA tarafından ülkenin önde gelen reklamverenleri ve ajansları ile görüşmeler yapılarak “iyi ilişki”nin kuralları belirlendi.

IPA’nın bu araştırmasından çıkan, hem reklamverenler hem de reklam ajansları için “iyi ilişki” kurmanın 10’ar kuralı aşağıda yer alıyor.

İYİ REKLAMVEREN OLMANIN 10 KURALI

1. Ajansınızla himfikir kalarak, gerçekçi ve ölçülebilir hedefler koyun.

2. Belirlenen hedeflere bağlı olarak, düzenli ve 360° performans değerlendirmesi gerçekleştirin.

3. Kurumunuz personeli ve ajans çalışanları arasında açıklık, güven ve uyumu zorlayın.

4. Hem kurum hem de ajans tarafında ortak değerleri paylaşan eşit yetenekli kişiler bulunmasını sağlayın.

5. Çift yönlü, şeffaf ve düzenli bilgi akışı olmasını talep edin.

6. İlk tepkiniz her zaman pozitif olsun. Diyalog olumlu başladıktan sonra gündem eleştirel konulara gelebilir. Yeni bir fikir ortaya çıktığında bir bebektir, beslenmeye ve bakılmaya ihtiyacı vardır. Yürüyemediği için eleştirmeden önce fırsat verilmelidir.

7. Ajansınıza, size davranılmasını istediğiniz gibi davranın. Ajansınızdan nasıl bir muamele bekliyorsanız siz de aynı şekilde davranın. Uzmanlıklarına saygı gösterin ve karşılaştıkları iş zorluklarıyla empati kurun.

8. Ajansın sorunlarıyla ilgilenin, elde ettikleri başarıları kutlayın. Zaaflarını hoşgörün, onların bakış açısından da görmeye çalışın.

9. İşinizi her açıdan öğrenmelerine fırsat verin. Şirketinizin işleyişinin her aşamasına girmelerine izin verin. Kapınız ajansa açık olsun. Kurum kültürünüzü öğrenmelerini sağlayın ve bilgi paylaşmaktan geri durmayın.

10. Mükemmeli talep edin. Mükemmeli teşvik edin. Mükemmeliyeti takdir edin ve ödüllendirin.

İYİ REKLAM AJANSI OLMANIN 10 KURALI

1. Müşteriyi hiçbir zaman “çantada keklik” görmeyin. Firmalarda o kadar sık çalkantı yaşanmaktadır ki hiçbir müşterinizle kalıtımsal birlikteliğiniz olduğunu varsaymayın. Ajans, her yeni müşterinin her kademesince seçilmelidir.

2. İyi iş, iyi ilişkinin sonucudur. Biri olmadan diğeri elde edilemez. Bir sonuç sağlamayacaksa, iyi iş üretmenin faydası yoktur. Ürettiğiniz işin, müşterinizle ilişkiyi perçinleyecek yolları bulun.

3. Mutlak dürüstlükten taviz vermeyin. Her ilişki güven üzerine kurulur.

4. Müşterinin işiyle içten ve samimiyetle ilgilenin.

5. Ajansın ücretlendirilmesi adaletli olmalıdır. Ajansa ödenen ücret üretilen işin karşılığı değilse, eninde sonunda bir şeyler kopar.

6. Müşteri ile her konuda aynı fikirde olmak zorunda değilsiniz ama küsmeden fikir ayrılığında bulunmayı öğrenin.

7. Asla rehavete kapılmayın. Sizin müşterinizle çalışmaya bayılan kaç ajans olduğunu düşünün. Bu düşünce hep aklınızın bir köşesinde dursun.

8. Belli aralıklarla işlerinin nasıl gittiğini sormak için müşteriyi arayın.

9. Temelde “evet” yaklaşımını benimseyin. Problemleri hızlı çözmeye çaba sarfedin. Her 10 sorundan dokuzunda “evet” derseniz, müşteri “hayır” dediğinizde sizi dinleyecektir.

10. İyi iş üretin. Bu bariz gibi görünse de müşterinin temel talebi, iyi iş yapmanızdır; onu yedirmeniz, içermeniz, yalakalık yapmanız değil!


Reklam Fabrikası Internet Günlüğü



Eklenti seçiliyor...


Porfolyo Yükleniyor....

Website Security Test